Precious Plastic Mažuranac


O projektu
Projekt „Precious Plastic“ započeo je Dave Hakkens još 2013. godine u Nizozemskoj. Projekt je prerastao u globalnu zajednicu od preko 80 000 ljudi koji rade na rješavanju globalnog problema onečišćenja plastikom. Znanje, alati i tehnike dijele se besplatno na web stranici https://preciousplastic.com/solutions/machines/overview.html 
Zašto mi ?
Mi kao Učenički dom Ivana Mažuranića (http://www.mazuranac.hr) brinemo se o našem otpadu. Recikliramo papir, skupljamo plastičnu povratnu ambalažu i otpad od hrane uredno zbrinjavamo. Ali svakodnevno korištenje plastične ambalaže nažalost nemamo gdje adekvatno zbrinuti. I tu se rađa ideja da nešto poduzmemo! 


Što radimo?
Kao Dom, uključili smo se u projekt u veljači 2019. godine s ciljem osvještavanja globalnog problema onečišćenja plastikom i recikliranja plastike koja uključuje skupljanje, sortiranje plastike i kreiranja novih proizvoda. Zasukali smo rukave i krenuli u izradu strojeva. Od donacija, starih okvira kreveta i materijala s reciklažnih dvorišta izradili smo DROBILICU I INJEKTOR ZA PLASTIKU!!! Trenutno osmišljavamo kalupe za injektor pomoću kojih ćemo stvarati uporabne i umjetničke proizvode.
  
                                      


Našu plastiku skupljamo, peremo, sortiramo, usitnjavamo pomoću drobilice za plastiku i topimo pomoću injektora za plastiku. Budući smo Dom koji okuplja učenike i učenice različitih škola, svako od njih pronalazi svoj interes u svoje slobodno vrijeme. 

Ciljevi?
S ovim projektom želimo postaviti novi sustav reciklaže plastike unutar jednog odgojno-obrazovnog sustava i u suradnji s potencijalnim partnerima potaknuti nove pristupe u rješavanju globalnog problema. U vrijeme globalnih prosvjeda srednjoškolaca za klimu diljem Europe i svijeta, mi našim učenicima želimo ponuditi konkretnu lokalnu akciju – prikupljanje i sortiranje plastične ambalaže koju svakodnevno upotrebljavamo i prenamjena u uporabne i umjetničke predmete (posude, čaše, pribor za jelo, nakit...) Glavna ideja nam je izbaciti plastiku jednom i zauvijek iz uporabe. Kada budemo u mogućnosti… jednog dana ... Ali trenutno i s ovakvim zbrinjavanjem plastike radimo na smanjenju uporabe plastike i  njezinom „pametnijem“ korištenju. I malo nam je lakše :)

Naše aktivnosti
U travnju 2019. (od 26.4. do 28.4. 2019.) sudjelovali smo u volonterskoj akciji čišćenja plaže Grabova na otoku Mljetu  u suradnji s Općinom Mljet, Nacionalnim parkom Mljet, LUSH-om, Planinarskim  društvom „Mljet“ i udrugom Planet Zemlja.


U listopadu 2019. (12. i 13.10. 2019.) sudjelovali smo na međunarodnom sajmu „Maker Faire Zagreb 2019“  u Tehničkom muzeju u Zagrebu gdje smo prezentirali naše strojeve za reciklažu plastike - drobilica i injektor.  
                                                                              

U siječnju 2020. (30.1.2020.) prezentirali smo strojeve u Dječjoj kući Bijeli jelen (područni objekt Dječjeg vrtića Vladimira Nazora). Zajedno s djecom i njihovim tetama, usitnjavali smo plastične čaše pomoću drobilice, zatim smo usitnjenu plastiku topili  pomoću injektora i stvorili novi proizvod - puzzle! Veliko hvala ekipi iz udruge FabLab (https://fablab.hr) na izradi kalupa !!!


U suradnji s udrugom "Eko-Zadar", organizirali smo 11.3.2020. volontersku akciju čišćenja plaže Karma u Zadru na kojoj smo prezentirali strojeve i izrađivali privjeske u obliku reciklažnog trokuta i puzzle.
                                      
                                      
     https://mazuranaclive.blogspot.com/2020/03/volonterska-akcija-ciscenja-plaze-karma.html

Gdje smo trenutno? Planovi?
Od starih tkanina i kartona izradili smo kante za plastični otpad i postavili ih po cijelom Domu. Na mjesečnoj razini skupljamo prikupljenu plastičnu ambalažu. Paralelno dogovaramo s zainteresiranim školama i vrtićima da na sličan način prikupljaju, sortiraju svoj plastični otpad i dogovaramo prezentaciju strojeva u njihovom prostoru. Također se povezujemo s organizacijama i osobama koje su radile na izradi strojeva, skupljamo znanja, iskustva, informacije i učimo na njihovim greškama. Trenutno nabavljamo sredstva za izradu kalupa i dijelove za još jedan stroj (ekstruder za plastiku), prijavljujemo projekt na natječaje, tražimo donacije i sponzorstva za njihovu izradu. Planiramo i dalje organizirati i sudjelovati u volonterskim akcijama čišćenja plaža na kojima želimo prezentirati strojeve.

I za kraj..
Mediji o nama:
http://m.057info.hr/vijest/ocistimo-karmu-prezentacija-strojeva-za-reciklazu-plastike/123654.html

PP Mažuranac

Komentari